<< 2014. April >>
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

banner
Győri kulturúlis információk
SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
-
Állandó kiállítás
Esemény
Évforduló
Filmklub
Időszaki kiállítás
Klub
Koncert
Mozi
Program
Sport
Színház
Tanfolyam
Vidék
Partnereink
Gyor
VihaRock
Hírcsatornáink
   
Zsinagóga havi programja
Állandó kiállítás
Aug.30. - Dec.31.
Vasilescu � gyűjtemény, állandó kiállítás
- A Benkó Károly, pesti építész tervei alapján épült győri Zsinagógát 1870.szeptember 15-én avatták fel a templomépülethez kapcsolódó, kétemeletes iskolával együtt. A részletes kiviteli terveket Örömy, Hencz és Bergh nevű pesti cég dolgozta ki, a kivitelező Fränkel Vilmos bécsi építész volt. A költségeket a hitközség az ülőhelyek örökáron való megvételéből és tagjainak kamatmentes hiteléből, valamint adományokból fedezte.
A késő historizmus és szecesszió szellemében épített templom Győr városának egyik reprezentáns épülete lett. Hosszú ideig mintaként szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez, mint a nagyvárosi környezetbe jól illeszkedő, nagy befogadó képességű zsinagógák méltó előképe.
1927-ben az ún. téli templommal bővítették az épületet, amely 1960 óta részben üresen állt: míg az iskolai szárnyban a Zeneművészeti Főiskola kapott helyet, addig a templom üresen állt, így az állapota is fokozatosan romlott. A városképileg meghatározó, értékes templom elhanyagoltságára, romos állapotában is megkapó szépségére az 1991-ben megalakult Győri Zsinagógáért Alapítvány, illetve a falai között megvalósult Mediawave - rendezvények irányították a közvélemény figyelmét. A Zsinagóga 1993-ban a város tulajdonába került. 2003-ban elnyert címzetes támogatással és egyéb ráfordításokkal kezdődött meg a rekonstrukció. A műemléképület felújítási tervét Cserhalmy Győző és Szőcs Sándor építész készítette, a statikus Nemes József volt.
A felújítás során az 1868-as állapotnak megfelelően alakították ki a nyolcszögletű központi teret, a kupola festésének rekonstruálását régi felvételek szerint végezték, a falfestés helyreállításához sablonok készültek. Korszerűsítették a fűtésrendszert, a mosdó blokkokat a pincében alakították ki. Az építményt statikailag és szerkezetileg is megerősítették.
Az előzetes terveknek megfelelően a nagyközönség 2006 nyarán veheti birtokba az új, kulturális funkciót kapott épületet.
- A Zsinagóga központi terében és karzatain a Vasilescu-gyűjteményből rendezett állandó kiállítás 2006. augusztus 30-ától tekinthető meg.
- A kiállítás tervezője, rendezője N. Mészáros Júlia művészettörténész, múzeumigazgató.
- Id. Vasilescu János gyűjteménye mérvadó értékítéletet közvetít a XX. századi magyar képzőművészet jelentős alkotóinak művészeti eredményeiről.
Szinte teljes áttekintést kapunk Ország Lili munkásságáról, amely a gyűjtemény legkiemelkedőbb értéke, átfogó képet adva a művész valamennyi alkotói periódusáról. Ország Lili műveihez szorosan kapcsolódnak a gyűjteményben a művész pályatársainak � Schaár Erzsébet, Vilt Tibor, Kondor Béla, Víhg Tamás, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Hencze Tamás, Nádler István kiváló alkotásai.
A gyűjtői koncepció mindezeket egy szélesebb összefüggésbe helyezve egészíti ki a kollekciót az Európai Iskolába tartozó, vagy szellemileg kötődő művészek � pl. Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit, Deim Pál, Gyarmathy Tihamér, Martyn Ferenc kiváló alkotásaival.
- Nyitva tartás: augusztus 30-ától, hétfő és kedd kivételével naponta 10-18 óra között.
Az oldal tartalmának felhasználásával kapcsolatban, kérjük olvassa el az Impresszumot!

   
Keresés:
Keresés az adatbázisban
Hírek
Apátúr-ház
Bartók Béla MMK
Bezerédj-kastély
Cinema City
Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér
Egyetemi Csarnok
Esterházy-palota
Fruhman-ház
Gyermekek Háza
Gyirmóti Művelődési Ház
Győri Látogatóközpont
József Attila Művelődési Ház
Kisfaludy Károly Könyvtár
Kossuth Lajos Művelődési Ház
Kovács Margit Közművelődési Intézményegység és Könyvtár
Kozi Drinkbár
Könyvsátor
Központi Könyvtár, Gyermekkönyvtár és Galéria
Kreszta-ház
Magyar Ispita
mobilis Interaktív Kiállítási Központ
Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ
Napóleon-ház
Nemzeti Színház
Nemzeti Színház, Kisfaludy-terem
NYME - Apáczai Csere János Kar
PÁGISZ ÁMK
Petőfi Művelődési Ház
Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ
Püspöki udvarbíróház
Richter János Hangverseny- és Konferenciaterem
Rómer Ház - UNDERGROUND Klub
Rómer-terem
Shadow Rock Kafé
Széchenyi tér
Újvárosi Művelődési Ház
Uni Galéria
Várkazamata - Kőtár
Vaskakas Bábszínház
Vastuskós ház
Vasutas Művelődési Ház
Vigadó (Ezoterikus Jógaközpont)
Zichy Ferenc Látogatóközpont
Zichy-palota
Zsinagóga