<< 2015. március >>
H K Sze Cs P Szo V
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

banner
Győri kulturúlis információk
hétfőkeddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnap
- Pinnyédi esték - 2015 - Újvárosi esték - 2015 -
Állandó kiállítás
Esemény
Évforduló
Filmklub
Időszaki kiállítás
Klub
Koncert
Mozi
Program
Sport
Színház
Tanfolyam
Vidék
Partnereink
Gyor
VihaRock
Hírcsatornáink
   
Zsinagóga havi programja
Állandó kiállítás
aug.30. - dec.31.
Vasilescu � gyűjtemény, állandó kiállítás
- A Benkó Károly, pesti építész tervei alapján épült győri Zsinagógát 1870.szeptember 15-én avatták fel a templomépülethez kapcsolódó, kétemeletes iskolával együtt. A részletes kiviteli terveket Örömy, Hencz és Bergh nevű pesti cég dolgozta ki, a kivitelező Fränkel Vilmos bécsi építész volt. A költségeket a hitközség az ülőhelyek örökáron való megvételéből és tagjainak kamatmentes hiteléből, valamint adományokból fedezte.
A késő historizmus és szecesszió szellemében épített templom Győr városának egyik reprezentáns épülete lett. Hosszú ideig mintaként szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez, mint a nagyvárosi környezetbe jól illeszkedő, nagy befogadó képességű zsinagógák méltó előképe.
1927-ben az ún. téli templommal bővítették az épületet, amely 1960 óta részben üresen állt: míg az iskolai szárnyban a Zeneművészeti Főiskola kapott helyet, addig a templom üresen állt, így az állapota is fokozatosan romlott. A városképileg meghatározó, értékes templom elhanyagoltságára, romos állapotában is megkapó szépségére az 1991-ben megalakult Győri Zsinagógáért Alapítvány, illetve a falai között megvalósult Mediawave - rendezvények irányították a közvélemény figyelmét. A Zsinagóga 1993-ban a város tulajdonába került. 2003-ban elnyert címzetes támogatással és egyéb ráfordításokkal kezdődött meg a rekonstrukció. A műemléképület felújítási tervét Cserhalmy Győző és Szőcs Sándor építész készítette, a statikus Nemes József volt.
A felújítás során az 1868-as állapotnak megfelelően alakították ki a nyolcszögletű központi teret, a kupola festésének rekonstruálását régi felvételek szerint végezték, a falfestés helyreállításához sablonok készültek. Korszerűsítették a fűtésrendszert, a mosdó blokkokat a pincében alakították ki. Az építményt statikailag és szerkezetileg is megerősítették.
Az előzetes terveknek megfelelően a nagyközönség 2006 nyarán veheti birtokba az új, kulturális funkciót kapott épületet.
- A Zsinagóga központi terében és karzatain a Vasilescu-gyűjteményből rendezett állandó kiállítás 2006. augusztus 30-ától tekinthető meg.
- A kiállítás tervezője, rendezője N. Mészáros Júlia művészettörténész, múzeumigazgató.
- Id. Vasilescu János gyűjteménye mérvadó értékítéletet közvetít a XX. századi magyar képzőművészet jelentős alkotóinak művészeti eredményeiről.
Szinte teljes áttekintést kapunk Ország Lili munkásságáról, amely a gyűjtemény legkiemelkedőbb értéke, átfogó képet adva a művész valamennyi alkotói periódusáról. Ország Lili műveihez szorosan kapcsolódnak a gyűjteményben a művész pályatársainak � Schaár Erzsébet, Vilt Tibor, Kondor Béla, Víhg Tamás, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Hencze Tamás, Nádler István kiváló alkotásai.
A gyűjtői koncepció mindezeket egy szélesebb összefüggésbe helyezve egészíti ki a kollekciót az Európai Iskolába tartozó, vagy szellemileg kötődő művészek � pl. Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit, Deim Pál, Gyarmathy Tihamér, Martyn Ferenc kiváló alkotásaival.
- Nyitva tartás: augusztus 30-ától, hétfő és kedd kivételével naponta 10-18 óra között.
Az oldal tartalmának felhasználásával kapcsolatban, kérjük olvassa el az Impresszumot!

   
Keresés:
Keresés az adatbázisban
Hírek
Apátúr-ház
Bartók Béla MMK
Bezerédj-kastély
Cinema City
Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér
Esterházy-palota
Fruhman-ház
Gyermekek Háza
Gyirmóti Művelődési Ház
József Attila Művelődési Ház
Kisfaludy Károly Könyvtár
Kovács Margit Általános és Szakképző Iskola
Kozi Drinkbár
Központi Könyvtár, Gyermekkönyvtár és Galéria
Kreszta-ház
Magyar Ispita
mobilis Interaktív Kiállítási Központ
Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ
Múzeumház
Napóleon-ház
Nemzeti Színház
Nemzeti Színház, Kisfaludy-terem
PÁGISZ ÁMK
Petőfi Művelődési Ház
Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ
Püspöki udvarbíróház
Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola
Richter János Hangverseny- és Konferenciaterem
Rómer Ház
Rómer Ház - UNDERGROUND Klub
Rómer-terem
Shadow Rock Kafé
Széchenyi tér
Újvárosi Művelődési Ház
Uni Galéria
Várkazamata - Kőtár
Vaskakas Bábszínház
Vastuskós ház
Vasutas Művelődési Ház
Vigadó (Ezoterikus Jógaközpont)
Zichy Ferenc Látogatóközpont
Zichy-palota
Zsinagóga